torsdag den 8. december 2011


Dyrehold

Jeg vil lige starte med at  fortælle lidt om mine dyr. For derefter at går videre med observationen.
Jeg har to katte, hankatte – de er brødre. De er født i maj 2009, og pt. 2,5 år gammel. De hedder hhv. Juno og Gaja. De er meget venlige og kan i det hele taget godt lide mennesker. De kradser og bider aldrig mennesker – kun hinanden en sjælden gang. Men sådan er det jo med søskende – nogen gange kommer man bare op at slås . De er meget kælesyge og kommer også udenfor – dog kun om natten. Hvorfor? Ja, det er jo fordi de så godt kan lide mennesker. I starten var de nemlig ude om dagen – men så ringede de fra kroen på den anden side af gaden og spurgte om vi gad hente dem. De var kommet indenfor og ville kæle med folk. Krofolkene syntes det var sødt – de har selv katte. Men ikke alle gæster var ligeledes begejstret. De hoppede også i folks biler, så snart døren blev åbnet. Og vi besluttede, at det var for farligt for dem, at være ude om dagen. Men de elsker også at komme ud om natten. De fanger deres mus og kommer hjem om morgenen over taget, når vi kalder på dem ud af vinduet – da vi bor på første sal. Meget praktisk!
For 1,5 uge siden ville jeg have sagt, at det er nemt og ikke dyrt at holde katte. De passer sådan set sig selv stort set. De skal vaccineres en gang om året – det koster ca. 200,- dkk pr. kat. De skal have deres foder – de får kun dåsemad hos os – men man kan også tilbyde dem tørfoder som er billigere. De spiser en stor dåse hver pr. dag. Og så skal de have kattegrus – forbruget er forskelligt, alt efter om de kun inde eller også færdes ude. Så det er ikke mange penge en kat koster om måneden – det bliver omkring 200,- - 300,- dkk per måned vil jeg skyde på.
Dog kan der altid komme uforudsete udgifter – vi havde lige sådan noget. Juno har i skraldespanden opdaget noget så lækkert som et net, der har været viklet omkring en steg. Og det har han så spist – eller nærmere sagt slugt helt. Vi blev opmærksomme, da han har kastet op flere gange – og i denne opkast var der foræderlige spor af nettet. Han mistede apetitten og sad i et hjørne og havde det helt dårligt. Vi tog ham til dyrlægen – han fik noget parafinolie, for at det hele skulle komme ud. Hvis ikke, skulle han opereres næste dag – da han ellers ville dø af det. Det kom selvfølgelig ikke og han skulle opereres – 3 timer! Der var virkelig en masse skidt hun hentede op fra tarmen – også nettet. Jeg kunne desværre ikke være med, havde indkald den dag – men min kæreste berettede hvad der skete. Men ikke nok med det. Hjemme igen ville han ikke vågne op af narkosen. Han blev opereret fredag, den 2. december og var kun vågen et par gange i løbet af lørdagen. Rigtig åbne øjne havde han først søndag. Men stadig havde han det ikke godt. Selvom vi sprøjtede ham smertestillende medicin. Så om mandagen var vi ved dyrlægen igen. Han fik nogle sprøjter – glukose, til at komme i gang og en infusion, da han var helt udtørret, fordi han ikke ville drikke. Og noget særkost, som vi skulle tvinge ind i ham. Så han fik nogle kalorier, for ikke helt at miste kræfterne.
Dagen efter drak han i det mindste og har for første gang gjort et forsøg på at vaske sig. Så tog vi om onsdagen igen til dyrlægen. Her fik han smertestillende medicin og igen glukose. Med resultatet, at han sent om aftenen smagte på lidt makrelsalat – kattefoder gad han overhovedet ikke. Nu skal vi til dyrlægen igen i morgen. Regningen er indtil videre på 3200,- dkk. En dyr omgang. Men nu har vi ham i det mindste igen.
Jeg følger op de næste dage, med observationer og relevant litteratur.

fredag den 25. november 2011

Biotop 3 opgave

Der sker ikke særlig meget i min biotop for tiden. Jeg har undersøgt det nøje, gravet og pillet lidt der og her – men ingenting at se. Intet tegn på liv af kryb… En myg var det eneste levende dyr, jeg fik at se. Der ser trist ud, nu hvor dagene for det meste er grå.

Til gengæld er der stadig liv i planter og der ligger en masse blade, som jeg kunne tilordne træerne rundt omkring. Blade fra et æbletræ, mange kastanjeblade og blade fra en stor eg og små blade fra et lille birketræ. Planterne har jeg dog større problemer med at få navn på. Rester af påskeliljer har jeg fundet. Men det andet kan jeg ikke rigtig sætte navn på.

Et forslag på en efterårsaktivitet kunne være, at samle blade, små grene, osv. og lave en efterårscollage. Måske på baggrund af en historie man lige har læst? 

onsdag den 16. november 2011


Mit besøg på Nolde museet

Jeg har valgt at besøge Noldemuseet, da det er nogle år siden, jeg har været der sidst og pga. beliggenheden – det ligger omkring 5 km fra, hvor jeg bor.

Jeg er så heldig at min fætter Bernhard faktisk arbejder derude og jeg og min kæreste fik en personlig guidet tur gennem hele museet – også steder, andre ikke får at se. Så det var meget spændende.

Meget imponerende er selve huset, som Emil Nolde har oprettet i årene 1927 – 1937. I Bauhaus Stil i samarbejde med arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. For den tid og i denne omgivelser meget moderne.

Vi startede med den store billedsal – der hænger olie malerier tæt op ad hinanden.  Bernhard fortalte, at Nolde senere har oprettet denne sal og har haft den fyldt med endnu flere billeder, for at vise dem frem til venner og bekendte. De sad så i den store sal, drak te og fik de nyeste værker præsenteret – omgivet af en masser andre værker. Det er meget farverige billeder med en masse forskellige motiver. Inspireret blev han af sin store have, marsklandet der omgiver hans hus og hans mange rejser til forskellige verdensdele – fortrinsvis Afrika og Asien.

I 1937 bliver han offer for nazismen. ”Entartete Kunst” kalder de det – i 1941 pålægger de ham endda et malerforbud. Men han maler hemmeligt – over 1.300 ”umalede billeder” blev det til – akvareller.
Han var meget kreativ og der var ingen grænser for  hans skabertrang – snittearbejde/træskærearbejde, akvareller, oliemalerier, litografier, plastiker, radering hører til hans repertoire, som man så kan beundre på museet. Årene på Noldemuseet er ikke ens. Da Nolde var meget produktiv og museet råder over masser af hans billeder, kan udstillingen variieres således, at man kan se noget nyt kommende år.¨

Som noget relativt nyt, er der for et par år kommet nogen nybygninger som huser restaurant, værksted, lager, museumsshop (med bøger, kalender, marmelade af havens egne georginer) og  workshop lokale.
I workshop lokalet er der meget plads og en fantastisk udsigt over marsken og en sø. Her bruges materialer af rigtig høj kvalitet. Jeg vil gerne prøve at være med en time – men det bliver desværre først til næste år – måske en VNT-udflugt værd? Dog er det ikke helt billigt være med. Jeg har desværre kun haft mulighed at tale med pædagogen per telefon, da hun kun er i huset, når hun er booket til en workshop.

Filosofien er, at der først tages en runde gennem museet og så i malelokalet. Både børn og voksne kan afprøve forskelligste ting – man kan tegne, lave plastiker , masker, skizzere, acryl, blyanter – og man kan endda tegne på førsteklasse japanpapir. Man har også mulighed for at afprøve andre maleres teknikker eller sammenligne dem med Noldes. Man laver egne billeder, med baggrund på malerens, og der er ingen begrænsninger – kun et væld af muligheder og materiale.

Den pædagogiske linje er:
-      -  Lære at se, tolke
-       -   Lære om ens egen kunnen
-       - Produktet er målet
-       -  Hvad kan man få sig selv til at få
-       - Overvinde grænser
-       -  Prøve forskellige teknikker – med glæde
-        -  Præsentere billederne – igen: overvinde grænser
-         - Arbejde frit – selvbestemmelse

Hun har også arbejdet med handicappede og fortæller lidt om arbejdet. Menneskerne bliver stolte af at overvinde sig og i enden går ud med et resultat. Man kan tilrettelægge programmet, så det passer til deres ressourcer.

”Jeg kan det!”
”Jeg kan være åbensindet!”
Sådan skal man helst går derfra.

Så jeg gik hjem fra mit museumsbesøg og telefonsamtalen med pædagogen med en masse indtryk. Jeg er sikker på, at jeg snart skal derud igen – dog er det lidt trist, at de lukker ned over vinteren. Så jeg nok først får tid om foråret. Men til gengæld vil jeg så får stor glæde af Noldes store have med et væld af farverige blomster, jeg i denn omgang pga. årstiden gik glip af. Haven er anlagt som et stort A og E, for Ada (hans 1. kone) og Emil.

Det kunne være inspiration til en aktivitet til målgruppen mennesker med nedsat funktionsevne. Man kunne lave højbede og så brugerens bogstav med lidt andre frøer rundt omkring.

Hvis nogen skulle have fået lyst til et besøg, må man skynde sig, da museet lukker ned til vinterperioden den 30. november og først åbner portene igen i marts. Her er lige linket til deres hjemmeside. Museet huser også en restaurant med fantastisk mad og medarbejdere fra Theodor-Schäfer-Werk i Husum. En institution for mennesker med nedsat funktionsevne. Her får de muligheden at få sig en uddannelse på deres prämisser og med chancer på et liv så tæt på det ”normale” som muligt.