fredag den 25. november 2011

Biotop 3 opgave

Der sker ikke særlig meget i min biotop for tiden. Jeg har undersøgt det nøje, gravet og pillet lidt der og her – men ingenting at se. Intet tegn på liv af kryb… En myg var det eneste levende dyr, jeg fik at se. Der ser trist ud, nu hvor dagene for det meste er grå.

Til gengæld er der stadig liv i planter og der ligger en masse blade, som jeg kunne tilordne træerne rundt omkring. Blade fra et æbletræ, mange kastanjeblade og blade fra en stor eg og små blade fra et lille birketræ. Planterne har jeg dog større problemer med at få navn på. Rester af påskeliljer har jeg fundet. Men det andet kan jeg ikke rigtig sætte navn på.

Et forslag på en efterårsaktivitet kunne være, at samle blade, små grene, osv. og lave en efterårscollage. Måske på baggrund af en historie man lige har læst? 

onsdag den 16. november 2011


Mit besøg på Nolde museet

Jeg har valgt at besøge Noldemuseet, da det er nogle år siden, jeg har været der sidst og pga. beliggenheden – det ligger omkring 5 km fra, hvor jeg bor.

Jeg er så heldig at min fætter Bernhard faktisk arbejder derude og jeg og min kæreste fik en personlig guidet tur gennem hele museet – også steder, andre ikke får at se. Så det var meget spændende.

Meget imponerende er selve huset, som Emil Nolde har oprettet i årene 1927 – 1937. I Bauhaus Stil i samarbejde med arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. For den tid og i denne omgivelser meget moderne.

Vi startede med den store billedsal – der hænger olie malerier tæt op ad hinanden.  Bernhard fortalte, at Nolde senere har oprettet denne sal og har haft den fyldt med endnu flere billeder, for at vise dem frem til venner og bekendte. De sad så i den store sal, drak te og fik de nyeste værker præsenteret – omgivet af en masser andre værker. Det er meget farverige billeder med en masse forskellige motiver. Inspireret blev han af sin store have, marsklandet der omgiver hans hus og hans mange rejser til forskellige verdensdele – fortrinsvis Afrika og Asien.

I 1937 bliver han offer for nazismen. ”Entartete Kunst” kalder de det – i 1941 pålægger de ham endda et malerforbud. Men han maler hemmeligt – over 1.300 ”umalede billeder” blev det til – akvareller.
Han var meget kreativ og der var ingen grænser for  hans skabertrang – snittearbejde/træskærearbejde, akvareller, oliemalerier, litografier, plastiker, radering hører til hans repertoire, som man så kan beundre på museet. Årene på Noldemuseet er ikke ens. Da Nolde var meget produktiv og museet råder over masser af hans billeder, kan udstillingen variieres således, at man kan se noget nyt kommende år.¨

Som noget relativt nyt, er der for et par år kommet nogen nybygninger som huser restaurant, værksted, lager, museumsshop (med bøger, kalender, marmelade af havens egne georginer) og  workshop lokale.
I workshop lokalet er der meget plads og en fantastisk udsigt over marsken og en sø. Her bruges materialer af rigtig høj kvalitet. Jeg vil gerne prøve at være med en time – men det bliver desværre først til næste år – måske en VNT-udflugt værd? Dog er det ikke helt billigt være med. Jeg har desværre kun haft mulighed at tale med pædagogen per telefon, da hun kun er i huset, når hun er booket til en workshop.

Filosofien er, at der først tages en runde gennem museet og så i malelokalet. Både børn og voksne kan afprøve forskelligste ting – man kan tegne, lave plastiker , masker, skizzere, acryl, blyanter – og man kan endda tegne på førsteklasse japanpapir. Man har også mulighed for at afprøve andre maleres teknikker eller sammenligne dem med Noldes. Man laver egne billeder, med baggrund på malerens, og der er ingen begrænsninger – kun et væld af muligheder og materiale.

Den pædagogiske linje er:
-      -  Lære at se, tolke
-       -   Lære om ens egen kunnen
-       - Produktet er målet
-       -  Hvad kan man få sig selv til at få
-       - Overvinde grænser
-       -  Prøve forskellige teknikker – med glæde
-        -  Præsentere billederne – igen: overvinde grænser
-         - Arbejde frit – selvbestemmelse

Hun har også arbejdet med handicappede og fortæller lidt om arbejdet. Menneskerne bliver stolte af at overvinde sig og i enden går ud med et resultat. Man kan tilrettelægge programmet, så det passer til deres ressourcer.

”Jeg kan det!”
”Jeg kan være åbensindet!”
Sådan skal man helst går derfra.

Så jeg gik hjem fra mit museumsbesøg og telefonsamtalen med pædagogen med en masse indtryk. Jeg er sikker på, at jeg snart skal derud igen – dog er det lidt trist, at de lukker ned over vinteren. Så jeg nok først får tid om foråret. Men til gengæld vil jeg så får stor glæde af Noldes store have med et væld af farverige blomster, jeg i denn omgang pga. årstiden gik glip af. Haven er anlagt som et stort A og E, for Ada (hans 1. kone) og Emil.

Det kunne være inspiration til en aktivitet til målgruppen mennesker med nedsat funktionsevne. Man kunne lave højbede og så brugerens bogstav med lidt andre frøer rundt omkring.

Hvis nogen skulle have fået lyst til et besøg, må man skynde sig, da museet lukker ned til vinterperioden den 30. november og først åbner portene igen i marts. Her er lige linket til deres hjemmeside. Museet huser også en restaurant med fantastisk mad og medarbejdere fra Theodor-Schäfer-Werk i Husum. En institution for mennesker med nedsat funktionsevne. Her får de muligheden at få sig en uddannelse på deres prämisser og med chancer på et liv så tæt på det ”normale” som muligt.